RECEPT: Bučni kruh s semeni

Slasten hlebček z bučo je odlična izbira za pisan jesenski zajtrk, popoldanski prigrizek ali kot priloga k topli juhi.

Dobrodošli v Tednu kuhanja na spletu!

Do nedelje, 16. oktobra, vam v naši posebni ponudbi nudimo ekskluzivna spletna znižanja najboljših izbranih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane. Da bo veselje do kuhanja večje, pa vas bomo na našem blogu razveseljevali s slastnimi recepti za pisan jesenski jedilnik. S čim bi začeli? Nam se je zdelo najbolj pošteno, da začnemo s kraljico jesenske kulinarike – bučo.

Majhne in velike oranžne buče nas zadnje tedne že veselo pozdravljajo s tržnice ali našega domačega vrta, zato je zdaj odlična priložnost, da preizkusite kakšnega od receptov za bučno poslastico, ki bo popestrila hladne jesenske dni. Tokrat vam predstavljamo preprost recept za slasten bučni kruh, ki si ga lahko privoščite za zajtrk, zdravo malico ali prilogo k topli juhi.

Sestavine:

  • 2 rumenjaka,
  • 40 dag buče, ki smo ji odstranili semena,
  • skodelica bučnega olja,
  • skodelica vode,
  • 20 dag bele moke,
  • 30 dag pirine moke,
  • 1/3 kocke kvasa,
  • noževa konica cimeta,
  • noževa konica sveže nastrganega ingverja,
  • žlička soli,
  • žlička medu,
  • pest bučnih semen,
  • maslo za pekač

Priprava:

  1. Očiščeno bučo narežemo na majhne koščke. Zalijemo jo z vodo, da pokrijemo kocke, potem dodamo cimet in ingver ter dušimo 10 minut.
  2. Pustimo, da se malo ohladi in spasiramo s paličnim mešalnikom.
  3. Testo lahko pripravimo ročno ali pa s pomočjo ustreznega nastavka kuhinjskega aparata. V posodi najprej zmešamo obe moki in na sredini naredimo vdolbino. Tja zlijemo skodelico vode, kamor smo stopili kvas.
  4. Vse skupaj zmešamo ročno ali z ustreznim programom gospodinjskega aparata in pustimo vzhajati približno 10 minut.
  5. V posodo aparata dodamo ostale sestavine: skodelico olja, bučni pire, rumenjaka in sol. Mešamo naprej (z aparatom ali ročno) in nastalo mešanico pustimo vzhajati še 20 minut.
  6. Večino bučnih semen nasekljamo in vmešamo v testo.
  7. Pečico ogrejemo na 185 stopinj Celzija. Pravokoten pekač dobro namastimo in vanj položimo testo. Vrh hlebčka nekajkrat zarežemo, pokapamo z vodo in potresemo s preostalimi semeni. Položimo v pečico in pečemo približno 30 minut.