PRAZNIČNI RECEPT: Čokoladna potica

Potica je kulinarični biser v slovenski tradiciji. Že stoletja je na naših mizah redno prisotna ob različnih prazničnih priložnostih in slavjih. Ker je velika noč pred vrati, smo se odločili, da z vami delimo recept za okusno čokoladno potico.

Za pripravo potice (15 kosov) boste potrebovali 180 minut in naslednje sestavine.

Sestavine za testo

Sestavine za nadev

400 g gladke moke 50 g belega sladkorja
400 g ostre moke 150 g kakava
25 g svežega kvasa 100 g jedilne čokolade
4 jajca 5 jedilnih žlic mleka
8 jedilnih žlic mleka 1 vaniljev sladkor
1 pecilni prašek 1 jedilna žlica masla
50 g belega sladkorja 1 kozarec vode
80 g maslo

Priprava testa:

  1. S kuhinjsko tehtnico najprej stehtajte vse potrebne sestavine.
  2. V posodo kuhinjskega robota dajte najprej moko, jajca, mleko in kvas. Nato dovolite, da kuhinjski robot opravi svoje delo. Dobljeni masi dodajte še ostale sestavine in ponovno zaupajte kuhinjskemu robotu, ki vam bo pri pripravi testa prihranil obilico časa.
  3. Pripravljeno testo mora uro in pol počivati v temnem prostoru na sobni temperaturi.

Priprava nadeva:

  1. Na šibkem ognju stopite maslo, ki ji nato dodajte jedilno čokolado, mleko in po potrebi tudi vodo.
  2. Ko je čokolada stopljena, vmešajte še ostale sestavine.

Priprava potice:

  1. Na vlažni krpi razvaljajte testo na debelino 5 mm in nato enakomerno namažite nadev.
  2. S pomočjo krpe zvijte testo in ga položite v pekač, ki ste ga prehodno premazali z maslo.
  3. Potico pecite 55 minut na 200 stopinjah v pečici z dodajanjem pare. Pri peki v sopari ostane testo na površini vlažno, zato bo vaša potica dobila zlatorjavo in okusno skorjo, medtem ko bo notranjost ostala mehka in krhka.
  4. Pečeno potico pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno potico na koncu potresite s sladkorjem v prahu.

Ne pozabite sladkih užitkov deliti z vašimi najdražjimi!